Sikkerhet for dere som jobber på sjøen

Fisker Maria Sævik bruker flyt- og redningsutstyr fra Regatta på jobb

Sist oppdatert:
20. mai 2025

Havet er en mektig naturkraft som ikke tar hensyn til mennesker. Likevel er fiskeri en av de viktigste næringene i Norge, og det er mange som tilbringer arbeidsdagene på sjøen. Når uhellet først er ute, teller hvert sekund – så hvilke grep kan gjøres for å sikre en tryggere hverdag for fiskere?
Bildene i saken er tatt av Marius Beck Dahle.

De siste 25 årene har 156 fiskere mistet livet på sjøen, og hvis vi sammenligner antall arbeids- og dødsulykker med hvor mange som jobber i næringen, er yrket blitt landets farligste. Som leverandør av flyte- og redningsprodukter, er dette en trend Regatta vil være med å snu.

– Det gjør inntrykk når vi møter mennesker som forteller at produktene våre er grunnen til at de har overlevd en ulykke på sjøen. Men det er fortsatt alt for mange som ikke gjør det, forteller Lill Tømmerdal og Christoffer Bårdsgjære.

Ledende leverandør til maritime næringer

Tømmerdal og Bårdsgjære jobber i Aalesund Protective Wear (AAPW), som eier Regatta, Aalesund Oljeklede og Strakofa. Denne kombinasjonen av merkevarer gjør at AAPW kan levere både arbeidstøy og flyte- og redningsutstyr til dere som jobber på eller ved sjøen.

– Alle merkevarene har lange historier knyttet til maritime næringer, og vi vet godt hvilke behov dere som jobber til sjøs har. Mange kjenner nok til vestene vi har til fritidsbruk, som blant annet brukes av båtentusiaster. Men proffmarkedet er et like viktig satsningsområde for Regatta, sier Bårdsgjære.

Tømmerdal, som har jobbet med Regatta i over 25 år, kan fortelle at de leverer produkter til bedrifter innen offshore, fiskeri og havbruk, samt internasjonale cruise- og passasjerbåter.

– Vi leverer alt fra arbeidsvester spesielt utviklet for de som jobber innen oppdrettsnæringen, til redningsvester, hybridvester og flytedrakter. I tillegg har vi ekstrautstyr som vannaktiverende lys og AIS-sendere, forklarer Tømmerdal.

Christoffer Bårdsgjære og Lill Tømmerdal i Aalesund Protective Wear

Med havet som arbeidsplass

Flere norske trålere fisker langs norskekysten og i de nordlige havområdene. En av de som jobber der, er 21 år gamle Maria Sævik fra Fosnavågen (på bildet i toppen av saken).

– Jeg jobber på dekk til fabrikktråleren Ishavet, som eies av Bluewild. Vi har en veldig god sikkerhetskultur, og går aldri på dekk uten riktig utstyr. For meg er det viktig at arbeidstøyet sitter godt, og passformen til Active flytedrakt fra Regatta gjør at jeg slipper “å svømme” i en stor drakt når jeg jobber, sier Sævik.

Flytedrakten har gode termiske egenskaper som gjør det enklere å holde varmen, både på dekk og hvis hun faller på sjøen. Men den har ikke like mye oppdrift som en redningsvest, så Sævik og kollegene kombinerer den derfor med en hybrid redningsvest.

– Vi har også AIS-sendere i redningsvestene. Vi tråler i Barentshavet og Nordsjøen, og der kan sjøen være stor. Skulle jeg havne i vannet vil AIS-senderen aktiveres og sende varsel til radaren på skipet. Da vil de andre se at jeg har falt ut og få opp posisjonen min, noe som gir en ekstra trygghet når jeg er på jobb, forklarer Sævik.

Lill Tømmerdal og Viktoria Brønlund fra Aalesund Protective Wear
AIS-sender montert i en oppblåsbar redningsvest fra Regatta

AIS-sendere kan redde flere liv

Norske kyststrøk og Barentshavet har ofte røft vær og lav sjøtemperatur, og skulle du havne i vannet teller hvert sekund.

– Når det er urolig sjø er det vanskelig å se deg hvis du faller over bord, spesielt om høsten og vinteren når det er mørkt ute. Derfor er det mulig å montere AIS-sender i de fleste arbeidsvestene våre, og det er noe vi anbefaler alle å gjøre, forklarer Tømmerdal.

AIS-sendere aktiveres i kontakt med vann og sender ut et nødsignal som kan plukkes opp av båter, fly og redningshelikoptre med AIS-mottaker. I en redningssituasjon vil dette bidra til å redusere tiden det tar å finne deg.

– For dere som fisker alene, finnes det en modell som sender varsel direkte til Hovedredningssentralen. Da vet de at du trenger hjelp og kan starte søk og redning. I tillegg kan andre båter i området se hvor du er, slik at de også kan bistå i redningsaksjonen, legger Bårdsgjære til.

– Å vite at en fisker kommer hjem til sine kjære på grunn av et produkt vi har solgt, gjør jobben vår utrolig meningsfull, avslutter de.